Świeże warzywa z ogródka
Tworząc wymarzony ogród należy pamiętać o tym, by spełniał wszelkie potrzebne funkcje. Przy projektowaniu wyznaczamy strefy użytkowe – strefa zabawy, odpoczynku, reprezentacyjna, komunikacyjna. Jeśli powierzchnia ogrodu na to pozwala warto przemyśleć możliwość wydzielenia fragmentu działki na warzywa. Aby warzywa mogły cieszyć swoimi walorami w ciągu roku należy najpierw zbadać ziemię. Wiele warzyw wymaga żyznej gleby – warto ziemię spulchniać oraz nawozić od czasu do czasu. Taka rabata warzywna wymaga dużo uwagi szczególnie w okresie kiełkowania i pierwszego wzrostu. Należy dbać by chwasty nie przytłumiły małych pędów warzywnych. Wkład pracy będzie adekwatny do zbiorów, które mogą cieszyć nawet przez całą zimę, dzięki domowym przetworom. Jeśli nasz ogród jest zbyt mały lub zupełnie nieprzystosowany, warto posadzić choćby zioła i rośliny naciowe. Wyrosną tak samo dobrze w donicach na tarasie lub balkonie. Swoja mała uprawa będzie gwarancją smaku, zapachu i walorów odżywczych. Tworząc rabatę warzywną należy pamiętać o odpowiednim nasłonecznieniu oraz podlewaniu. W przydomowym małym ogródku można posadzić ogórki, pomidory, sałatę, marchew, pietruszkę, cebulę, buraki, cukinie, dynie. Świetnym rozwiązaniem jest szklarnia – choć nie każdy może się na nią zdecydować daje niezmiernie korzystne warunki dla prawidłowego wzrostu warzyw.